BLOG


Bugünün Dünyasında Psikolojik Sermaye ve İyi Oluş

Yaşanan deprem felaketleri hem bölgede hem de tüm Türkiye’de insanlarda adeta bir travma yaratırken; insanlar uykusuzlukla, dikkatlerini toparlayamamakla ve tedirginlikle karşı karşıya kaldılar. Bu noktada iyileşmek için telaşa düşmemeliyiz. Zor bir süreçten geçiyoruz. Yaşadıklarımız elbette kolay kabul edilebilecek ve normale dönüşebilecek şeyler değil. Ancak bizi büyütecek, dönüştürecek ve bir yerlere taşıyacak olan şey de duygularımızı yaşayarak ilerlemek; bunları ertelememek daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Depremler bölgede ve tüm Türkiye’de insanlarda adeta bir psikolojik travma yarattı. Travmadan kurtulmak isteyenler ise çözüm arayışında. Bu noktada duygularımızı yaşamalı ve ardından da ‘nasıl daha iyi bir gelecek umudu yaratırız’ konusuna odaklanmalıyız. Afet bölgesinde olan bireylerin ise kendilerini hazır hissettiklerinde muhakkak profesyonel destek almalarını tavsiye ediyoruz.

Yaşanılan durumlar nedeniyle insanların yaşamın anlamını ve amacını yeniden gözden geçirmesi oldukça doğal. İyileşerek psikolojik sermayeye yatırım yapmak için acele edilmemesi gerekiyor. İyileşme sürecinde yavaş yavaş rutinler oluşturarak, küçük ve güvenli, sevdiklerimizden oluşan gruplar içerisinde kalabiliriz. Yargısız bir şekilde duygumuzu yaşamak adına kendimize ve çevremizdekilere imkan sağlayan bir ortam yaratmalıyız. Kendimizi daha iyi hissetmeye başladıkça, bu açıdan biraz daha güçlenerek çıkabilmek için neye ihtiyacımız olduğuna odaklanmalıyız. Bize de iyi gelecek şekilde, sistematik, düzenli bir yardım, paylaşım, destek faaliyetinde bulunarak, içimizdeki zorlayıcı duyguları iyi ile takas edebiliriz. Bir daha benzer bir şey yaşamamanın yollarına odaklanmalı, acı ile alınan kararlar yerine dönüşümü ve aksiyonu desteklemeliyiz.

Deprem kimi insanda çaresizlik kimi insanda da güvensizlik yarattığı bu noktada hepimiz çaresizlikle karşı karşıyayız. Ancak bu süreçte ana hedefimiz normale dönmek değil, ‘nasıl daha iyi bir gelecek umudu yaratırız?’ olmalı. Yaşadıklarımızdan bir ders çıkarmalı ve geçmişte yaşananların tekrar etmemesi için metanetle yaklaşarak yepyeni şeyler yaratmalıyız. Maalesef hayatta her şey istediğimiz gibi olmuyor, her zaman olumlu haberler almıyoruz. Bu nedenle yaşamın zorluklarıyla baş edebilmek için psikolojik sermayemize yatırım yapmalıyız. Bir anlam bulmak, bu anlama paralel yaşam amaçları geliştirmek ve bu uğurda emek harcamak öncelikli çözümlerden birisi olarak gözüküyor.

Amacımız dünyayı değiştirmek yerine; her birimiz için kendi dünyamızı değiştirecek gücümüzün olduğunu kabullenmek olmalı. Önemli olan değer ve kaynaklarımızı fark etmek, beklemek yerine görmek istediklerimizin koruyucusu, yaratıcısı ve savunucusu olmak.

Şapka Danışmanlık Eğitim Danışmanlığı Kurucusu
Müge Çevik