BLOG


Covid-19 ile gelişen dijital PR eğilimleri

Son yıllarda oldukça gündemi meşgul eden dijitalleşme serüveni, Covid-19 pandemisiyle birlikte atağa kalktı ve son 1 yıl içerisinde şirketlerin bu alandaki yatırımları artış gösterdi. Dünya genelinde tüm sektörleri olumsuz yönde etkileyen pandemi süreci, iletişim sektöründe de çeşitli dönüşümleri beraberinde getirdi. Bu dönemde markalar, dijital PR’ın derinliklerine inerek dijitalleşmenin sunduğu avantajlarla daha fazla ilgilenir oldu. Öyle ki markalar, kamuoyu açıklamalarında dahi sosyal medya platformları başta olmak üzere dijital enstrümanlardan yararlanır duruma geldi.

Günümüzde dijital PR, hedef kitleye ulaşabilmek için dijital dünyanın sunduğu olanaklardan yararlanıp halkla ilişkiler çalışmasının yürütülmesi olarak tanımlanıyor. Dijital PR çalışmalarına bazen bir blog içeriğinde, bazen bir forumda, bazen bir podcastte, bazen ise bir sosyal medya platformunda rastlanılabiliyor.

Dijital PR’da sosyal medyanın gücü
Özellikle insanların pandemiyle birlikte sosyal hayatlarına ara verip evlerinde daha fazla vakit geçirmesiyle birlikte çeşitli iletişim planları oluşturularak yapılan dijital PR çalışmaları daha fazla önem kazandı. Markalar bu süreçte dijital PR çalışmalarında öncelikle hijyen temasını ele aldı. Özellikle sosyal medya platformları bu konuda ilk sıraya yerleşti ve marka iletişiminin olmazsa olmaz araçlarından biri oldu. Arama motoru optimizasyonunun İngilizce karşılığı olan SEO kavramı da bu süreçte daha değerli bir konuma geldi. Bu doğrultuda markalar web sitesi trafiğini arttırmak için çeşitli SEO yöntemlerini hayata geçirmeye devam etti.

Dijital PR’ın en önemli sonucu; online etkinlikler
Pandemi sürecinde sekteye uğrayan en önemli PR çalışmalarından biri de lansmanlar, röportajlar ve basın toplantıları oldu. Fiziki etkinlikler dijital dünyaya taşındı ve iletişim sektörü “online lansman, online fuar, online basın toplantısı, online röportaj” kavramlarıyla tanıştı. Bu online etkinliklerde evler ve ofisler adeta bir stüdyoya evrildi. Özetle, medyanın talepleri dijital PR vasıtasıyla karşılandı.

Dijital PR ile influencerlar önem kazandı
Türkçesi “ilham veren” anlamına gelen influencer kavramı dijital platformlarda sıkça karşılaştığımız bir tanım. Pandemi sürecinde en çok başvurulan dijital PR yöntemlerinden biri olan influencer pazarlama sayesinde tüketiciler, işine yarayacak ürün ya da hizmete ve onların avantajlarına influencerlar ile daha rahat ulaşabiliyor. Dolayısıyla evde kalma süresinin çok uzun olduğu bu süreçte influencerlar aracılığıyla tanıtılan ürünlerin tüketimi artış göstermiş durumda. Özellikle Instagram’da yapılan canlı yayınlar ve paylaşımlar, online tüketim alışkanlıklarına farklı bir bakış açısı getirdi desek yanlış olmaz. [1]

Sonuç olarak, dijital PR’ın hem pandemi sürecinde hem de pandemi sonrası yeni düzende giderek yaygınlaşacağını tahmin etmek zor değil. Sosyal medyanın her geçen gün daha da yaygınlaşarak farklı platformların hayata geçmesi ve teknolojinin gelişmesi, dijital PR stratejileriyle etkili sonuçlar almayı mümkün hale getiriyor. [2]

[1] https://www.2gethersocial.com.tr/blog/post/pandemi-gunlerinde-influencer-marketing
[2] https://www.milliyet.com.tr/dijital-pr-nedir--molatik-12562/